Kesa Baca Hesabı
Kesa Baca Hesabı
Baca Sitemlerinde Farklı Bir Tür Kaskat
Kaskat cihaz sistemleri ülkemizde gittikçe yaygınlaşan bir büyüme eğilimi göstermektedir. Aynı yeri ısıtmada enerji kullanımını dengeli ve verimli bir şekilde kullanmak adına birçok cihaz bu sistem içerisinde kullanılmaktadır. Bu sistemin yaygınlaşması ülkedeki enerji verimliliğine pozitif bir katkı sunmaktadır. Kaskat baca bu sistemler içerisinde olan bir parçadır, sistem ciddi bir şekilde kullanılmaya başlandı.
Kaskat baca sistemleri hesabı çok detaylı olmasına rağmen ve karışık bir sistemde olmasına rağmen ciddi bir bilgi enformasyonuna dayanmaktadır. TSE standartlarda belirlenen bu sistem gerek hizmet gerekse teknolojik açıdan büyük katkı sunmuştur. Baca hesabı adına detaylı bir şekilde hesaplama yöntemleri oluşturulmasına rağmen ülkemizde ki gaz dağıtım ile ilgili olan holdingler Kaskat sistemiyle kontrol oluşturmak yerine, Avrupa’da belirlenmiş makamlarca akreditasyon ünvanı kazanmış yazılımları kullanmaktadırlar. Zeptacad programı olarak lanse edilen program tüm karmaşıklığı ve detaylanmış özelliklerine karşın TSE’nin belirlenmiş olan ilgili standardizasyonlarını baz alacak şekilde Kaskat sitemlerin tasarım ve hesaplanmalarına karşı bir çok imkan tanımıştır. Aynı yerde içine yerleştirilecek şekilde cihazların baca bağlantı noktaları görsel olarak bir noktada ya da ortak alanda birleştirilip baca tasarımı diğer normal baca şeklinde olduğu gibi çok kolay bir görsel şekil olarak halledilebilir. Bu noktadan sonra tasarlanmış olan baca sistemleri aslında görsel olarak normal baca görüntüsü vermektedir ve kullanım kolaylığı da detaylıca bakmak gerekirse aslında bu sistemin rahat olduğunun göstergesidir. Tasarlanmış olan Kaskat tipi baca modeli hesaplamaları ve kontrollü detaylanmış ve belirlenmiş olan temel standartlarıyla beraber uygun bir modelde yapılır ve uygun formattaki belirtilen formlar ile beraber gösterilir. Ülkemizde teknik yazılım ve belirlenmiş standartları yakalayan herhangi bir yönetmelik yoktur. Bu durumdan dolayı bu sistemlerin ancak Avrupa’dan belirlenmiş organizasyonların aracılığıyla ortaya konacak denetimler neticesinde belirlenmesi mümkündür.
Düşey baca, yatay baca ve kondens kabı arasında yer alır Kaskat baca bu durumdan dolayı birbirine geçirilme işlemleri muf denilen sistem aracılığı ile sağlanmaktadır. Montajlaşmış durumuna göre belirli derecelerde üretilmektedir. Örnek olarak 90, 60 ve 45 dereceliktir.
Bacalar, ısı oluşturan sistemlerin son çıkış halkasıdır ve en önemli parçalarından biridir. Doğru boyutta ve şekilde konumlandırılmadığı takdirde, yanma neticesinde ortaya çıkan atık gaz ve külün düzgünce dışarıya çıkarılmasını sağlayamaz ve baca sisteminin çekmemesi olarak da adlandırılan ve başta yanma işleminin verimliliği olmak üzere çevredeki insanların hayati tehlikeye girmesine, yanma işleminin gerçekleştiği ortamın ve bacanın tahribatına ve fazla yakıt sarfiyatına neden olabilmektedir.
İşletmeler açısından minimum maliyet en önemli konuların başında gelmektedir. Kurulum aşamasında işi yapabilecek en iyi malzemenin en uygun fiyata tedariki önemlidir. Bacalar için de bu geçerlidir. Ancak minimum maliyetin yanında dikkate alınması gereken konular da var. Bu konular; yasal mevzuat ve standartlara uygunluk, enerjiyi verimli kullanım ki bu durum için uygun ve en etkili tasarım önemlidir, üst düzey güvenlik, çevreyi koruması gibi hususlardır.
Yoğun kullanımın olduğu sanayi tesisleri, toplu konut, fabrika gibi yapılarda konulacak olan en uygun bacaları hesaplamak için bazı kriterleri göz önünde bulundurmak gerekir. Yükseklik, yanma işleminin gerçekleştiği kazanın kapasitesi, kullanılan yakıtın çeşidi ve miktarı, kullanılan sistemin türü ve direnci gibi etmenler kullanılması gereken optimum baca sistemini tayin etmede çok önemlidir.
Kesa programı bu tür karmaşık ve çok etmenli baca hesabını otomatik olarak yaparak kullanıcılara yarar sağlayan bir uygulamadır. Teknolojinin ve bilgisayar sistemlerinin gelişimi sayesinde artık günümüzde pek çok hesaplamada olduğu gibi uygun baca sistemini tayin etmede de bilgisayar programları kullanılmaktadır.
Özetle, konutlarda ısınma, işletmelerde de makine ve sistemlerin çalışabilmesi için yanma işlemi sonucu açığa çıkan enerjiye ihtiyaç vardır. Bu yanma işleminin sonucunda, kullanılan yakıtın türüne göre, gaz ve kül gibi atıklar açığa çıkar. Baca sistemleri sayesinde bu atıklar çevreye minimum zarar verecek şekilde dışarıya atılmalıdır. Baca sistemlerinin uygunluğu, atıkların düzgün bir şekilde dışarıya atılması, çevredeki insanların sağlık konusu, yakıt sarfiyatında verimlilik ve sistemsel ve yapısal tahribatların önüne geçme açısından çok önemlidir. Bu nedenle optimum baca sisteminin kurulması, yükseklik, kullanılan kazanın kapasitesi, kullanılan yakıtın ve sistemin türü gibi etmenlere göre belirlenir. Kesa baca hesabı gibi programlar vasıtasıyla bu hesap kolayca ve güvenli bir şekilde yapılabilmektedir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN