Jet cap şapka
![Jet cap şapka](https://www.a-baca.com/wp-content/uploads/2015/12/baca-jet-sapka1-310x174.jpg)
Farklı Bir Tür Jet Cap Baca Sistemi
Jet cap şapka olarak isimlendirilen baca veya egzos şapkası genel olarak bacanın ağzından ve havalandırma düzeneklerinden açığa çıkartılmış olan atık gazları çevre yönetmelik ve kanunlarına uygun olarak düşey eksende atmosfere hızlı ve basınçlı bir şekilde yollanmasını ya da atılmasını sağlayan bir tür baca havalandırma ekipmanıdır. Çevre yönetmeliklerinin belirledikleri işlemler süresince bacalarda zorunlu hale getirilen bu sistemler basınçla atmosfere atık gazları yollarken oluşabilecek dış etkenlerden örnek olarak kar, yağmur gibi şeylerin bu borunun konisinde toplanırken tahliye borusu sistemi ile bacaya girmeden terk ettirilir. Bu baca sisteminin tasarımın da dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Özel imalat yönteminin gerekliliği olmakla beraber bacaların tümü belirlenmiş boyutlarına göre sınıflandırılır. Bu baca sisteminin alt ve üst gövdelerinin açılımları bilgisayarca desteklenmiş yazılımların etkisiyle yapılmaktadır. Kısaca bilgisayar yazılımları bu noktada devreye girmektedir.
Birçok yerde mevcut olan ve hazırda kullanılmakta olan baca sistemlerine montajı yapılmaktadır. Kaynak montaj yapılmaktadır. Yüksek derecede mukavamet gerektiren durumlarda ve bacalarda, Jet cap şapka kulaklı yaptırılıp mevcut yapılmış kulaklar çelik halatlarla gerdirilip sabitlenme işlemi gerçekleşmektedir. Birçok modellerde üretilebilmektedir. Kullanım alanları yaygın olmakla beraber zorunlulukların getirilmesi ve sağlıklı bir havalandırma sistemi açısından gereklidir. Bu sistemlerde yapılacak olan işlemler belirli olmakla beraber bu tür baca sistemleri örnek olarak, restoranlarda, barlarda, kafelerde, hastanelerde, okullarda, fabrikalarda ve büyük çaplı yemek hanelere kadar kullanılmaktadır. Sistemin bu denli yaygın ve geniş kullanım alanı olmasıyla beraber ne denli önemli olduğu ortadadır. Jet cap baca şapka 3 bölümden oluşmaktadır; Boğaz kısmı, Gövde, Çanak ve su tahliye borusu olarak oluşmaktadır. Bu sistemlerin doğal olaylar karşısında eğer baca sistemine kar veya yağmur suyu girerse ağız kısmına toplanmadan tahliye edilmesi sistemi gerçekleşmektedir.
Bu işlemler yapılırken tahliyenin sağlam olması için bazı tür açlara ihtiyaç vardır. Jet cap şapka içine yapılacak olan çanaklar bacanın çapından küçük olmamalıdır. Mutlak suretle çanak baca yağmur ve kar sularının girişine engel olacak düzeyde olmalıdır. Çanaktan sıçrayan ve aşağıya doğru hareket edebilecek ya da akacak suları toparlayan emniyet tahliyesi olması gerekmektedir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN